Chhwe (chhwe) wrote,
Chhwe
chhwe

 • Location:
 • Mood:
 • Music:

Triricum aestivum versus Secale cereale — или чем рожь лучше пшеницы, и почему Финляндия вынуждена

рожь импортировать:

Vuonna 2019 syysvehnän viljelyala Suomessa oli 39 501 hehtaaria ja kevätvehnän 166 110 hehtaaria. Vuonna 2019 sadot olivat syysvehnällä 222,3 miljoonaa kilogrammaa ja kevätvehnällä 679,3 miljoonaa kilogrammaa. Vuotuinen vehnäsato oli vuonna 2019 noin 902 miljoonaa kiloa. Suomessa vehnän viljely rajoittuu pääasiassa maan lounaisosiin, koska vehnä tarvitsee pidemmän kasvukauden kuin ohra ja kaura ja on myös maaperän suhteen vaativa kasvatettava. Syysvehnän pohjoisraja on Etelä-Suomessa, kevätvehnää viljellään suotuisilla paikoilla Oulun läänin korkeudelle asti.

Rukiissa on enemmän antioksidantteja kuin muissa viljoissa. Suomessa rukiin viljely on alkanut viimeistään 500-luvulla eaa. Rukiin suureen suosioon menneinä vuosisatoina on vaikuttanut mm. se, että rukiin puinti on helppoa yksinkertaisinkin välinein, ruumenista puhdistetut jyvät ovat suoraan valmiita jauhettaviksi ja syksyllä kylvettynä se ehtii valmistua lyhyenäkin kesänä, myös siitä tehty leipä säilyy hyvin pitkään. Vuonna 2003 Suomen ruissato oli 72 800 tonnia. Suomi ei ole rukiissa omavarainen: ruista kulutetaan vuosittain noin satatuhatta tonnia. Ruista tuodaan Suomeen muun muassa Saksasta ja Puolasta.

Rukiin sato Suomessa oli noin 108 000 tonnia vuonna 2016.

Monet viljelijät ovat jättäneet rukiin viljelyn pois, koska syysrukiin sadon onnistuminen on epävarmaa.

* * *

Fi ruis, Sv råg, Lt rugys, Lv rudzi, Ru рожь < Csl *rugis

Fi vehnä (< *vešnä <> Lv), Sv (h)vete, Lt kvietys, Lv kvieši, Ru пшеница (*< просо 'jyvä'); mutta Est, LpN (!), myös Fi nisu (ilman virallista etymologiaa)
Tags: biologin, estniskan, finskan, latinskan, lettiskan, litauiskan, ryskan, samiskan, svenskan
Subscribe

 • Повторю-тко задачечку

  Даны в перепутанном порядке русские и английские лексемы. Многоточие стоит на месте одной или нескольких букв соответствующего языка. мелко…,…

 • МИДИ-свояк

  Мидяне, парфяне, персы... Внимание: вопрос! Почему говорят «Cасаниды, династия Сасанидов», но «Персеиды, поток Персеид», а не «поток Персеидов»?

 • Загадка на выходные

  Молодой британец, вынужденный постоянно объяснять, откуда у него такой странный акцент, путешествует по США и наблюдает, как люди путают Рэмбо и…

 • Дяденька пародирует эстонский акцент

  Вопрос к иноязычным френдам: вы замечаете, когда он перестаёт его пародировать?

 • Не писал ли кто диссертации

  вот по какой цитате: «Пунатен пунаны!» По-русски это значит — красные ягоды. Эти слова очень понравились русскому гостю.

 • подсказки к предыдущей загадке

  в шведском и финском есть омонимичные формы этого же слова: euron, euron формы из загадки означают по-фински: eurot, euroa, eurosi

 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments