Chhwe (chhwe) wrote,
Chhwe
chhwe

Teitittelystä

Minä sinuttelen kaikkia, mutta sinua, herra presidentti, teitittelen aina.


Yleissääntönä Suomessa voidaan pitää seuraavaa: silloin kun ei tiedä, pitäisikö teititellä vai sinutella, on parasta valita teitittely. Sama koskee ruotsin kieltä Suomessa, joskin sinuttelu on jonkin verran yleisempää kuin suomeksi. Sen sijaan Ruotsissa sinuttelu on turvallinen vaihtoehto muita kuin kuninkaallisia puhuteltaessa. Ruotsissa oli ennen sinutteluun siirtymistä monimutkainen järjestelmä, jossa teitittely ei välttämättä ollut kohteliasta.

Ranskassa te (ransk. vous) on neutraali puhuttelu tuntemattomalle aikuiselle, sinä–puhuttelu (ransk. tu) edellyttää ystävyyttä, pitkäaikaista tuttavuutta tai yhteistä sopimusta. Esimerkiksi asiakaspalvelutilanteissa sinuttelua ei käytetä. Samoin on tilanne venäjässä sekä myös saksassa, jossa monikon 3. persoonan muotoa käytetään teitittelyä vastaavassa merkityksessä. Näissä kielissä tämä tapa koetaan sujuviksi, toisin kuin riikinruotsissa, jossa epämuodollinen du on nykyisin vakiintunut puhuttelumuoto, eikä teitittelyä juuri käytetä edes virallisissa yhteyksissä. Ennen sinutteluun siirtymistä tavallinen kohtelias muoto oli kolmas persoona tittelein ("vill doktor/fröken/fru Svensson ..."). Suomenruotsissa teitittelyä käytetään kuten suomessa, joskin harvemmin.

Välillä myös suomessa on teitittelyn sijasta puhuteltu kolmannessa persoonassa, mutta sitä ei ole pidetty hyvänä tapana.

Vähitellen, ilmeisesti jo 1600-luvulla, teitittely kuitenkin tuli niin yleiseksi, että vanha sinuttelumuoto thou katosi kielenkäytöstä lähes kokonaan. Sitä nähdään nykyisin enää kirjallisuudessa, kuten vanhemmissa Raamatun käännöksissä (usein Jumalan puhetta siteerattaessa) tai Shakespearen teksteissä. Joskus tästä on päätelty virheellisesti, että thou olisi muodollinen puhuttelu.
Tags: finskan, gadje-rivgu, stargazing
Subscribe

Posts from This Journal “gadje-rivgu” Tag

 • Всюду

  На террасе полный стол цыган в форме обьясняет представителю мейнстримного населения, что они — совершенные финны.

 • Обратный хлопковый дискурс

  — Русь-Украина на территории Чуди (племен голяди, мокши, мещеры и др.) создала свою колонию – Русь-Закраину с дубляжами названий городов из Руси.…

 • Бендера видел Бендера в Бендерах

  Детка в щенках : Какая красотка!!!! Ой, Влада, поздравляю с победой внучки на вчерашней России!!! Выиграть из 23 юниорок- это круто ...

 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments