Chhwe (chhwe) wrote,
Chhwe
chhwe

Ukko mustilainen

Samoin vanhempi polvi saattaa tuntea nimityksen "mustalainen/mustilainen" ainoana nimityksenä romaneille, eikä sitäkään silloin voi ottaa loukkaavana.

Mikäli hämä- ~ saame-nimityksen germaaninen etymologia on oikea, niin senkin alkuperäinen motiivi olisi ollut 'tumma'. Mutta silti sekä hämäläiset että saamelaiset kantavat nimitystään ylpeinä. :)

Seuraavaksi kai itänaapuri älähtää, kun käytämme heistä omakeksimää eli siten selvästi halventavaa nimitystä "venäläinen". Tokihan pitäisi käyttää nimeä, joka on lähempänä venäläisten omakielistä kotimaan nimeä Rossija.

Yksinkertaisuuden vuoksi uuden sanan malliksi voisi ottaa Suomen toisessa virallisessa kielessä käytetyn venäläistä ihmistä tarkoittavan sanan "ryss". Siitä vaan ystävyyshenkisesti vääntämään sanasta jokin suomalaistettu muoto!

Olipa lantalaisen alkuperä mikä tahansa, niin se on harvinaisen osuva haukkumasana, koska karjaa hoitava suomenkielinen väestö joutui elinkeinonsa vuoksi joka päivä talikoimaan lantaa navetasta tunkiolle ja keväisin tunkiolta pellolle, eli ulkopuolisen kannalta katsoen hyvin iljettävää touhua. Vastaavasti kuin poronhoitoon liittyvä porohärkien alapään pureminen on ulkopuolisesta tuntunut iljettävältä ja johtanut saamelaisiin kohdistettuun pilkkanimeen poronpurijat.

STOP ETNONYYMIEN INFLAATIOLLE!

BARRIKADEILLE, VELJET JA VELJETTÄRET!

Tags: finskan, gadje-rivgu, newspeak
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  Comments allowed for friends only

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 8 comments